Tracking Updates

DMA, DSA en Server Side Tagging

DMA, DSA en Server Side Tagging

De digitale wereld is in constante beweging, en net wanneer je denkt dat je het allemaal hebt uitgevogeld, komt er een nieuwe golf van veranderingen. De introductie van de Digital Market Act (DMA) en de Digital Services Act (DSA) door de Europese Unie heeft het speelveld opnieuw gedefinieerd, met name voor bedrijven die online actief zijn. 

Deze wetten hebben niet alleen invloed op de giganten van de tech-industrie, maar ook op de kleinere spelers. Dus, wat betekent dit allemaal voor jou en je online aanwezigheid? En hoe kun je je aanpassen aan deze nieuwe realiteit? In dit artikel gaan we verder in op deze vragen.

Wat zijn DMA en DSA?

De Digital Market Act (DMA) en de Digital Services Act (DSA) zijn twee belangrijke wetgevingen die recentelijk door de Europese Unie zijn geïntroduceerd. Maar wat betekenen ze nu echt voor ons?

In essentie zijn deze wetten in het leven geroepen om de digitale ruimte veiliger en eerlijker te maken voor iedereen. De Europese Unie heeft geconstateerd dat big-tech bedrijven, zoals Google en Meta, een enorme invloed hebben op onze digitale ervaringen. Deze bedrijven verzamelen grote hoeveelheden data van hun gebruikers, wat zorgen oproept over privacy en gegevensbescherming.

De DSA richt zich vooral op het beschermen van de fundamentele rechten van gebruikers online. Dit betekent dat online platforms verantwoordelijk worden gehouden voor de content die ze hosten en dat ze transparanter moeten zijn over hun algoritmen en besluitvormingsprocessen.

Aan de andere kant wil de DMA een gelijk speelveld creëren voor kleinere bedrijven om te concurreren in de digitale markt. Het beoogt de macht van de tech-giganten te beperken door bepaalde oneerlijke praktijken te verbieden en ervoor te zorgen dat ze zich aan striktere regels houden.

Met de introductie van DMA en DSA, streeft de EU ernaar om een balans te vinden tussen innovatie en bescherming van individuele rechten, terwijl ze tegelijkertijd de macht van de grootste spelers in de tech-industrie in toom houden.

Wat voor gevolgen hebben deze wetten voor mij?

Hoewel de nieuwe wetgeving in eerste instantie lijkt te zijn opgesteld met het oog op de giganten van de tech-industrie, zullen ook kleinere bedrijven de impact voelen, vooral als het gaat om de tracking op je website.

Laten we een stap terug doen en kijken naar hoe dingen nu werken. Stel je voor dat je website een fysieke winkel is. In de huidige setting geef je grote techbedrijven als Meta en Google toestemming om ‘camera’s’ in jouw ‘winkel’ te plaatsen. Deze camera’s, oftewel pixels, houden bij wat je klanten doen, welke producten ze bekijken, wat ze in hun winkelwagentje stoppen en nog veel meer. Het is alsof je Google en Meta een directe kijk geeft in de dagelijkse gang van zaken in jouw winkel.

Situatie voor de DSA & DMA

Met de komst van de DMA en DSA verandert dit scenario drastisch. Deze wetten zeggen eigenlijk: “Die (third-party) camera’s van Google en Meta mogen niet meer.” Dit betekent dat je nu zelf je data zult moeten verzamelen, first-party data. Je hebt nu de controle en het eigendom over deze gegevens.

Nadat je je eigen data hebt verzameld, kun je vervolgens zelf beslissen welke informatie je wilt delen met externe partijen, zoals de big tech bedrijven. In plaats van ze een volledige blik te geven op je ‘winkel’, geef je ze nu bijvoorbeeld alleen gegevens over de aankopen die afkomstig zijn uit Facebook.

In essentie zorgen de DMA en DSA ervoor dat je meer controle krijgt over je eigen data en hoe je deze deelt, waardoor je meer autonomie en verantwoordelijkheid krijgt in het digitale landschap.

De oplossing om first-party data te verzamelen: Server Side Tagging

In het licht van de nieuwe wetgevingen zoals DMA en DSA, wordt het verzamelen van first-party data essentieel. Maar hoe doe je dat effectief zonder afhankelijk te zijn van externe partijen? Het antwoord ligt in server side tracking.

Wat is Server Side Tagging?

Server Side Tagging (SST) is een methode waarbij data wordt verzameld en verwerkt op een eigen server (gevestigd in de EU), in plaats van in de browser van de gebruiker. Dit verschilt van de traditionele methode, waarbij tags (kleine stukjes code) in de browser van de gebruiker worden geladen om data te verzamelen.

Waarom is het belangrijk?

Met server-side tracking hebben we volledige controle over de gegevens die je verzamelt en deelt met derde partijen.

Hoe werkt het?

Wanneer een gebruiker je website bezoekt, worden er gebeurtenissen (zoals paginaweergaven of klikken) geregistreerd. In plaats van deze gebeurtenissen direct naar externe partijen te sturen (zoals Google of Meta), worden ze eerst naar je eigen server gestuurd. Hier worden ze verwerkt en vervolgens, indien gewenst, doorgestuurd naar externe platforms. Dit geeft je de mogelijkheid om te beslissen welke data je wilt delen en met wie.

Vrijblijvend
Tracking rapport?

Kom erachter welke kansen jij momenteel laat liggen.

    • Tips om meer en/of beter te meten
    • Specifiek voor jouw website

    Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel onze tracking specialist Lester op 085 301 4881